Napsali o nás - 2010 - Tambor získal od rabína certifikát na košer pivo


6.3.2010 - Zdroj: Krkonošský deník | Autor a foto: Bedřich Machek

Tambor získal od rabína certifikát na košer pivo

Dvůr Králové - Pokud si chce královédvorský pivovar Tambor označení košer piva udržet, musí celý rok používat stejné suroviny a postupy.

Košer znamená vhodný, rituálně způsobilý. Tento příkaz vychází z Tóry a nemá žádné zdůvodnění. Židé dodržují košer proto, že to řekl Bůh a ne proto, že by to mohlo být i zdravé, jak se často uvádí.

Novou košer potravinou se stala ve čtvrtek i všechna piva, která vyrábí Královédvorský pivovar Tambor. Předcházela tomu návštěva izraelského rabína Menachema Kalchheima. Ten si v doprovodu zástupce Židovské obce v Praze Michaela Dunayevského a majitele pivovaru Nasika Kiriakovského celý provoz důkladně prohlédl.

 

Moderní provoz, tradiční postupy

Průvodcem jim byl sládek Martin Vrba. Ten hostům detailně popsal postup výroby i všechny suroviny, které se při vaření zdejšího piva používají. Pro rabína Kalchheima to nebyla první návštěva pivovaru a tak se zajímal i o, pro běžnou veřejnost, odborné otázky. Jeho úkolem je totiž posoudit, jestli odpovídá postup výroby všem ustanovením. Zajímal se tak nejen o slad, chmel, ale například i o způsob čištění potrubí nebo vytápění kotlů.

Velice ho zaujalo, že pivo se vyrábí jak filtrované, tak i nefiltrované. Přestože se jedná o moderní provoz, ocenil, že výroba se řídí podle tradičních postupů. Rabína překvapilo, že nefiltrované pivo vydrží v chladném prostředí i několik měsíců. „Je to živý organismus. Stejně jako víno stále pracuje a dozrává,“ vysvětlil sládek Martin Vrba. Rabín se také zajímal o vodu, z které se pivo vaří. Vrt hluboký kolem sto třiceti metrů vyvolal údiv.

Už před návštěvou museli zástupci pivovaru Tambor poslat na posouzení materály o jednotlivých surovinách. Výsledek se dozvěděl majitel pivovaru už ve čtvrtek. Tambor je tak jedním ze sedmi pivovarů v České republice, který může nabízet košer pivo. Tato informace by se již brzo měla objevit na lahvích se všemi druhy piva.

 

Otevírá se trh v Izraeli, Německu i USA

Rabín Menachem Kalchheim ochutnal vzorky piva, nejvíc mu chutnala čtrnáctka Klazar a dvanáctka. „V minulosti Izraelité příliš pivo nepili. V poslední době ale vzniká v Tel Avivu řada podniků, které se zaměřují na prodej speciálních druhů piv. Myslím, že o zdejší pivo by tam byl také zájem,“ prozradil rabín, který ještě večer odletěl zpět do Izraele. Tamboru se díky certifikátu otevřel také trh v Německu a USA, kde jsou silné židovské komunity.

Certifikát, který potvrzuje košer kvalitu, má platnost jeden rok. „Pokud by v té době bylo třeba přistoupit ke změně některé z používaných surovin nebo výrobního postupu, je třeba o tom informovat židovskou obec,“ vysvětlil Michael Dunayevský.

exkurze

facebook

tankovna

facebook

Přihlášení k odběru novinek. Zadejte mailovou adresu.

Nákupní košík | Mapa serveru | Obchodní podmínky  Copyright © 2009 TVORBA STRÁNEK, WEBDESIGN
Spřátelené weby: Citroen - Subaru | Penzion za vodou
Odběr RSS kanálu
Pokud Vám je méně než 18 let, stránky, prosím, opusťte.