Napsali o nás - 2010 - Nový pivovar ve Dvoře vsadil na poctivé pivo a daří se mu


20.09.2010 - Zdroj: MF Dnes | Autor: Petr Broulík

Dočesná 2010

Nový pivovar ve Dvoře vsadil na poctivé pivo a daří se mu

Přesně třicet let po zániku někdejšího královédvorského pivovaru začal podnikatel Nasik Kiriakovský ve Dvoře Králové nad Labem znovu vařit pivo. Jmenuje se Tambor a zatím se mu daří.

DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM Je to jen rok a půl, co sládek Martin Vrba uvařil v pivovaru Tambor ve Dvoře Králové nad Labem první várku nového piva. A odstartoval tím doslova raketový vzestup nejmladšího pivovaru v Královéhradeckém kraji.

Vloni v květnu pivo poprvé ochutnali dvorští pivaři, brzy se začalo točit v hospodách ve městě a už v srpnu získalo v kategorii nefiltrovaných piv v Žatci první místo mezi 152 pivy. Letos na stejné soutěži Tambor opět obsadil jedno z předních míst, tentokrát třetí.

To už sládek vaří třikrát víc než vloni. Počítá, že letos uvaří hodně přes tři tisíce hektolitrů piva. „Letošního července jsem si moc neužil. Co pracuji v pivovarnictví, se mi ještě nestalo, aby lidi vypili všechnu dvanáctku, kterou jsme měli v tancích. Dva týdny jsme byli bez dvanáctky, než dozrála další,“ říká Vrba, který se vyučil kdysi v pivovaru Radegast a má desetiletou zahraniční praxi.

Zrovna v těchto dnech dovařil várku vánočního piva. Ta bude ležet v tancích do prosince a je kombinací českého a belgického speciálu. Vloni lidem ze Dvora vánoční pivo chutnalo, a tak ho sládek vaří znovu. Jinak dnes Tambor vaří desítku, jedenáctku, dvanáctku a polotmavou třináctku.

Nejlepší k výrobě piva je kojenecká voda

Rodinný pivovar Tambor vloni rozšířil počet malých pivovarů v kraji, když obnovil tradici dvorského pivovarnictví. Tamní pivovar přestal vařit pivo v únoru roku 1979, pak ještě tři roky sloužil jako stáčírna pivovaru trutnovského.

Nový královédvorský pivovar vznikl přesně o třicet let později, avšak jinde. U dlouhého objektu zaniklé továrny na lodní lana. V nových prostorách jsou varna, ležácké tanky, stáčírna a sklepy, které se letos kvůli nečekaně se zvyšující výrobě musely rozšiřovat.

Majitel pivovaru Nasik Kiriakovský prý sází především na poctivé pivo: „Náš pivovar vděčí za kvalitu především kvalitní vodě. Tu čerpá ze 130 metrů hlubokého vrtu. Dole pod námi je podzemní jezero, do kterého se voda dostává přes pórovitá podloží. Je to ryze spodní voda, tak čistá, že v ní nejsou minerály ani jiné složky. Má kvalitu kojenecké vody a ta je pro pivo nejlepší.“

Jeho sládek to potvrzuje: „Vaříme tradiční pivo. Vezmeme ječmen, slad, vodu z vrtu, přidáme kvasinky, chmel. Uvaříme a necháme ležet. Nic do piva nepřidáváme. Žádné stabilizátory, žádný cukr, žádný chmelový extrakt, žádná barviva. Jen pražený nebo zkaramelizovaný slad, když vaříme tmavé pivo. Proto je také naše pivo světlejší než jiná piva.“

Tambor se dostal mezi šest pivovarů v republice, které získaly certifikát, že mohou vyrábět takzvané košer pivo. Tedy podle židovských zákonů bez příměsí, pouze z čistých produktů a v přísných pracovních podmínkách.

Úspěch piva Tambor však nepřišel ze dne na den. Muselo svést boj o pivaře. „Český trh s pivem je už rozdělený, takže když chcete přijít s novým pivem, zákonitě odeberete konzumenty jinému pivovaru. V našem případě jsme se museli pustit do nerovného zápasu s těmi velkými, které mají své stálé odběratele, často zavázané různými smlouvami,“ říká Kiriakovský.

Pivo má certifikát košer a objevilo se i na CNN

Dnes pivo Tambor točí nejen řada hospod ve Dvoře a okolí, ale pivovar má i svou restauraci Ambrozia v Praze. Dvorské pivo se stalo také jedním z piv takzvané Aliance P. I. V., tedy pivně inteligentních výčepů, což je nová síť restaurací v Praze. Její hospody mají na čepu různá piva středních, malých a nejmenších pivovarů, které často sázejí na tradiční výrobu či neobvyklé chutě.

„Díky této síti hospod se naše pivo objevilo i v americké zpravodajské televizi CNN. Její reportéři dělali v Praze reportáž o hospodách, kde mají na čepu denně třeba pětadvacet piv, a šéf pivní aliance schválně držel v ruce naše pivo v naší sklenici a pořád z něj před kamerou upíjel,“ usmívá se Kiriakovský. Kiriakovskému prý už v mládí vadilo, že Dvůr nemá vlastní pivo, které jako malý kluk nosil otci ve džbánu z hospody. „Po roce 1989 jsem začal podnikat a už jsem uvažoval, že koupíme pivovar v Hlinsku. Už na škole jsme měli partu, která chtěla podnikat v pivovarnictví. Nakonec žena rozhodla, že nebudeme podnikat sto dvacet kilometrů od Dvora,“ vypráví majitel.

Mimo jiné chtěl začít podnikat s vodou. Nechal navrtat sondu a hydrologický rozbor ukázal, že v místě vrtu je velký zdroj velmi kvalitní vody. „Má parametry kojenecké vody. A to je základ. Tak jsme se rozhodli dát té vodě přidanou hodnotu,“ líčí Kiriakovský.

Tři roky pivovar připravoval a na trh vstoupil v příznivé době, kdy se mnozí lidé začínají vracet k tradičním pivům zmalých pivovarů.

Teď se snaží své pivo dostat za hranice. Začal je plnit do lahví a zkouší dostat Tambora bez pasterování na běžný trh. Cestou pivovarů, které za pár korun dodávají pivo velkým obchodním řetězcům, ale jít odmítá. „Na tuto cestu nikdy nevstoupíme. Nedávno jsem proto odmítl dodávat naše pivo do nového dvorského hypermarketu,“ tvrdí Kiriakovský.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - východní Čechy (hradec králové)

Pivovarská prodejna

RAISOVA

tel. 499 620 103

 

facebook

facebook

twitter

Aktualita
Pivovar Tambor chystá Dárkový poukaz
25.11.2014

Královédvorský pivovar Tambor začne již brzo nabízet Dárkové poukazy. Za ně bude možné si vybrat v Pivovarské prodejně aktuálně nabízené zboží. Pro milovníky piva či sběratele upomínkových předmětů to může být zajímavý dárek pod vánoční stromeček. Hodnota jednoho poukazu bude 200 korun. Sledujte naše webové stránky nebo facebookový profil.

Chcete polotmavého J. Jakoubka v stálé nabídce?
18.11.2014

etiketa jakoubek

 

V květnu letošního roku Královédvorský pivovar Tambor poprvé uvařil k 5. výročí svého vzniku nový druh piva, polotmavou 11 J. Jakoubek. Speciál vychází z tradičních receptur českých ležáků s použitím lehce pražených odrůd sladu a speciální české odrůdy chmele s harmonickou hořkostí. Vyznačuje se plností a chutí, intenzivní chmelovou vůni. Jak by se vám líbilo, kdyby se pivo Tambor 11 polotmavý J. Jakoubek stalo součástí stálé nabídky Královédvorského pivovaru Tambor? Hlasujte na facebookové stránce Fanklubu Královédvorského pivovaru Tambor. Děkujeme.

Přihlášení k odběru novinek. Zadejte mailovou adresu.

Nákupní košík | Mapa serveru | Obchodní podmínky  Copyright © 2009 TVORBA STRÁNEK, WEBDESIGN
Spřátelené weby: Citroen - Subaru | Penzion za vodou
Odběr RSS kanálu
Pokud Vám je méně než 18 let, stránky, prosím, opusťte.