Napsali o nás - 2009 - Pivovar Tambor přináší na trh očekávaný tmavý speciál


26.6.2009 - Zdroj: Krkonošský deník.cz | Autor a foto: Bedřich Machek

Pivovar Tambor přináší na trh očekávaný tmavý speciál


Dvůr Králové - Základní sortiment nového pivovaru Tambor je hotov. O víkendu se začne v restauracích ve Dvoře Králové, Hradci Králové, Praze a Olomouci prodávat tmavý speciál, třináctka.

KRÁLOVÉDVORSKÝ TMAVÝ SPECIÁL Tambor míří do restaurací. Sládek Martin Vrba předvádí návštěvníkům ze Švédska takzvaný lavinový efekt nového piva.

Nejsilnější z královédvorských piv je opravdu černé. Vyrábí se klasickou technikou, opět je to ležák. „Používáme pět druhů sladu. Díky tomu má pivo zajímavou barvu, ale hlavně harmonickou a kulatou chuť,“ vysvětlil sládek Martin Vrba.

Barvu nejlépe posoudí konzument proti intenzivnímu světlu. Černá barva se náhle mění v liliově červenou, v barvu rubínu nebo českého granátu. „Říkáme tomu baterkové pivo, protože prosvícením silnou lampou je barva krásně vidět,“ vysvětlil Vrba. Podle této červené barvy se v minulosti tmavým speciálům říkalo také granáty. Nový Tambor má také kvalitní hustou pěnu.

Další zajímavostí je takzvaný lavinový efekt. „Ten je známý především z irských piv. Bude ale záležet na jednotlivých hostinských, jestli ho zákazníkům předvedou,“ doplnil sládek Vrba. O co se jedná? Pivo ve sklenici je tvořené jenom pěnou, která se postupně „přesýpá“ do tmavé barvy. Je to skutečně efektní.

Nový Tambor vznikl podle vlastní receptury sládka Martina Vrby. „Pracoval jsem na něm přibližně jeden rok. Zvláštností je harmonická a vyvážená chuť, typická pro třináctky, která ale zároveň není sladká,“ vysvětlil Vrba. Právě výrazná sladkost řadě milovníků piva u tmavých speciálů vadí. Nový Tambor si tak zachoval lahodnost a hodí se dobře k jídlu.

Měli jsme možnost novou tmavou třináctku ochutnat. Slova sládka Martina Vrby můžeme jen potvrdit. „Granátový“ Tambor má lahodnou, lehce karamelovou chuť. Rozhodně se vám po něm nebude „lepit pusa“, a tak si klidně dáte víc než jedno.

Výroba černého piva je časově náročná. První várka byla uvařena 22. dubna a hotova byla po více než šedesáti dnech. Zatím je vyrobeno pouze filtrované pivo. Do budoucna ale pivovar počítá s výrobou i nefiltrovaného a kvasnicového tmavého piva. V poměru ke světlému ležáku se bude nového piva vyrábět méně. Což odpovídá běžné praxi.

„Tmavý speciál by měl být ve stálém sortimentu, bude záležet na zájmu. Kromě restaurací, které naše pivo prodávají, si ho budou moci zájemci koupit také v naší prodejně, kterou jsme otevřeli přímo v pivovaru,“ uvedl majitel Tambora Nasik Kiriakovský.

Pro nové pivo dostanou restaurace také speciální pivní sklenice. Ty jsou už v současné době pro sběratele a další zájemce k dispozici v pivovarské prodejně. Mimo jiné tu milovníci „zlatavého moku“ najdou i další předměty, které se vážou k pivu Tambor.  Podle dostupných údajů se v minulosti černé pivo ve městě nevařilo, jedná se tak o premiéru královédvorského speciálu.

 

 

 

exkurze

facebook

tankovna

facebook

facebook

pracharna

Přihlášení k odběru novinek. Zadejte mailovou adresu.

Nákupní košík | Mapa serveru | Obchodní podmínky  Copyright © 2009 TVORBA STRÁNEK, WEBDESIGN
Spřátelené weby: Citroen - Subaru | Penzion za vodou
Odběr RSS kanálu
Pokud Vám je méně než 18 let, stránky, prosím, opusťte.